boxningshandskar och slag

Boxningsslag och vetenskap

Vetenskap och forskning har en stor plats inom dagens sport och idrottsindustri. Kan man maximera sin träning och sitt utförande kan man lyckas bättre och vinna stora tävlingar. Så en stor anledning till att det forskas så mycket inom idrott är de stora pengarna och berömmelsen.

Vetenskap bakom boxning

boxningshandskar och slag

Jag personligen började med klassisk boxning denna termin och när jag letade efter boxningshandskar på internet blev jag intresserad av vad vetenskapen säger. En boxningshandske kommer i olika storlekar beroende på hur hårt du slår och vilken skada som ska fogas.

Jag stötte på denna intressanta artikel om boxningsslagens kraft.

Slagkrafterna inom amatörboxning är cirka 2500 Newton, eller tre gånger en normal mans kraft vid vila.

Slagets kraft beror på ditt momentum. Momentum är massa*hastighet vilket innebär att kraften i ett slag beror på två faktorer:

  • Hastighet
  • Din vikt

Att vara riktigt tung (väga mycket) inom boxning är såklart en fördel på vissa sätt, men det är många mer nackdelar. För det första får du tävla i tyngre och svårare klasser, men du förlorar även rörlighet och uthållighet.

Hastigheten beror på flera saker, bland annat teknik och styrka.

Vad ska man satsa på för att slå hårt?

Som vi nämnde ovan finns det mer nackdelar än fördelar med att väga mycket inom boxning. Så det man bör satsa på är att öva upp är istället snabbheten i slaget.

Efter forskning vid Sheffield Hallam University har de i artikeln kommit fram till att den bästa träningen är:

To develop these characteristics we use sprint, resistance and Olympic weightlifting training. These methods improve hip extension forces that are important contributors to punching, throwing and striking activities.

You can also punch harder by improving the way muscles, joints and limbs co-ordinate with each other (contraction sequencing). And by improving effective mass by developing core muscle strength and punch specific movements.

Det var allt för denna gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *